Blízký východ poznáte líp sami nebo v malé skupině. Jen tak můžete pozorovat a splynout, radí „politologický turista“ Marek Čejka

16. červenec 2023

Politolog a specialista na Blízký východ Marek Čejka se označuje za „politologického turistu“. Jaká má nejoblíbenější místa v Izraeli a Palestině? Co jsou jeho doporučení na bezpečný pohyb po regionu? A kde vůbec Blízký východ začíná a končí?

Jeruzalém anebo neklidný Hebron považuje Marek za svoje nejoblíbenější a nejintenzivnější místa z hlediska poznávání Izraele a Palestiny. „Není ale nejtaktičtější s lidmi začít mluvit hned o politice,“ radí politolog. „Už proto, že si je můžete sami zbytečně zaškatulkovat,“ uvažuje o kontaktu s místními.

Bývalá americká ambasáda v Teheránu

Pohostinnost a vřelost a autenticita zdejších kontaktů se vůbec nemusí překrývat s politickými preferencemi. „To ale známe i odjinud, třeba z Balkánu,“ upozorňuje.

Blízký východ sahá daleko

Blízký východ má Marek tendenci vnímat v širším smyslu, takže do něj patří například Kašmír na východní straně nebo Maroko a Mauritánie na západě. „Udělal jsem řadu výletů, třeba do hor a lesů. Například libanonské cedrové lesy, které zbyly, jsou nádherné. Ale dávám městům přednost před přírodou. Jsem hodně citlivý na horko. Před vedrem se schovávám u vodní dýmky někde ve stínu súkú, tržišť,“ přiznává.

Proč Marek Čejka nedoporučuje cyklistiku v Izraeli a Palestině? Jak probíhalo jeho 30hodinové zatčení po návštěvách libanonských uprchlických táborů? Jaký pocit měl v kurdském Irbílu, kde si tehdy vojáci nakupovali na trhu neprůstřelné vesty a další vybavení do bojů proti Islámskému státu? A jak si užívá blízkovýchodní kuchyni i všednodennost? Poslechněte si kompletní cestovatelský podcast Casablanca!

Izraelští charedim ze čtvrti Mea Šearim
Íránská turistka
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.