Iniciativa For A Better Day láme stigma kolem duševních onemocnění. Poslechněte si jejich benefiční koncert ze švédské Avicii arény

16. leden 2024

Na Stagi si dnes poslechneme benefiční koncert nadace Tima Berglinga s názvem Together For A Better Day, který se odehrál ve Švédské Avicii Aréně. Na koncertě se objevili například mladé zpěvačky jako Griff, Yaeger a nebo alternativní rapová hvězda Yung Lean.

Nadace Tima Berglinga byla založena na památku zesnulého Tima „Avicii“ Berglinga. Nadace se snaží podporovat duševní zdraví dětí a mladých lidí a prolomit stigma kolem duševních onemocnění. S touto myšlenkou odstartovala nadace v prosinci 2020 projekt For A Better Day.

Iniciativa spočívá ve sběru nápadů, myšlenek, zkušeností a konkrétních návrhů mladých lidí na to, co potřebují pro lepší zítřek ve Švédsku zlepšit. Výsledky sběru jsou každý rok předány švédskému premiérovi.

Mezi vystupujícími byl například i alternativní hudebník Yung Lean, který se sám v mládí s psychickými problémy potýkal. Jeho skladby Agony a Red Bottom Sky, které napsal v psychiatrické léčebně, zde představil ve velkolepém pojetí s orchestrem i sborem.

Poslechněte si celý záznam benefičního koncertu z plné Avicii arény.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.