Japonci si oblíbili výraz „zžábovatět“ a octomilky deprimuje smrt. To jsou zprávy minulého týdne

23. červen 2023

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejlahodnější třešničky ze zpravodajského sadu. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Milovnici Asie Ivanku zaujala zpráva o tom, že nejpopulárnějším slovem první poloviny roku 2023 je u mladých Japonců výraz „frog-ization“, což by se dalo do češtiny přeložit jako „zžábovatět“. Generace Z tak označuje situaci, kdy se člověku přestane líbit jeho partner nebo partnerka, a to ve chvíli, kdy od něj nebo ní nazpět pocítí sympatie.

Zuzanu jako fanynku všeho živého rozesmutnila informace o octomilkách: když vidí mrtvé, umírají dřív. A to až o třetinu. Zjistili to vědci z Michiganské univerzity. Jejich studie ukazuje, že když muška vidí své mrtvé druhy, stimuluje to určité buňky v jejím těle. Jde o neurony R2 a R4, což jsou receptory serotoninu. A odborníkům se podařilo potvrdit, že právě jejich zvýšená aktivita vede k rychlejšímu stárnutí mouchy.

Nakonec nesměla chybět nějaká ta krimizpráva: vandal v děčínské zoologické zahradě poškodil elektrický ohradník a tím pádem utekla celá tlupa makaků.

Je mezi pozdvižením v zoo, octomilkami s těžkým údělem a japonskými neologismy nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Zuzana s Ivanou, ale komu to vadí? Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.