Nespavost nepřechlastáš, je to o zdravém životním stylu. Ne všechno jde ale obětovat, říká cestovatel Jirka

14. únor 2023

Jiří je dobrodruh. Jako novinář a dokumentarista cestuje po celém světě, upozorňuje na citlivá témata a věnuje se duševnímu zdraví. Má pro to své důvody. Jako malému mu bylo diagnostikované ADHD a celý život se s ním učí vycházet. Stejně jako se svojí nespavostí, která je s tím vším úzce spojená.

„Nespavost nepřechlastáš, některé instinktivní věci nemusí fungovat, je dobře to všechno poznat do hloubky,“ sděluje Jiří své zkušenosti. V některých chvílích svého života se musel rozhodnout, čemu dá přednost. Popisuje, že se změnil z noční sovy na ranní ptáče a je mu líp. „Takže ano, je to o zdravém životním stylu, ale jednoduše se to říká a většině z nás se to do praxe převádí mnohem hůř,“ dodává.

Čtěte také

Mluví také o tom, jak se s nespavostí naučil žít, ale i o tom, jak takový osud může někdy bolet. I v jeho životě jsou ale věci, které obětovat nedokáže, a to ani pro vidinu dobrého spánku.

„Cestovaní a nespavost moc nejdou dohromady,“ odpovídá Jirka na otázku, jak jde skloubit život s nespavostí a jeho největší koníček. „Ty cesty jsou mimo komfortní zónu, ale to, co mi to dává, o milion procent přesahuje to, co mi to bere.“

Jiří nás pozve do svého dobrodružného světa i v ambientní kompozici, která je součástí třetího dílu. Je složená z nahrávek, které na svých expedicích pořídil. Posluchači prochází dalekou krajinou, slyší zpívat muezziny, sedí mezi školáky v Ugandě nebo nasedají na rumunský vlak. Postupně jsou hudbou odváděni do světů méně konkrétních, až se nakonec octnou tváří v tvář stříbrné kosmické poušti.

autor: Magdalena Hejzlarová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.