Od té doby, co dělám hlouposti, jsem na světě spokojenější, říká paddleboardistka Monika Klemšová

9. duben 2023

„Většina praštěných nápadů mi v životě vyšla. A nic by se nemělo odkládat.“ Tím se řídí úřednice a paddleboardistka Monika Klemšová. Má za sebou tisíce upádlovaných kilometrů i tři skandinávské expedice.

Monika, která se v dětství nikdy nevěnovala vodáctví, se ve zralém věku, jak sama říká, seznámila s paddleboardingem. Na nafukovacím prkně, na kterém se pádluje vestoje, vyráží na expedice. „Zjistila jsem, že pádlovat můžu až do zblbnutí. Dny, týdny, měsíce,“ říká v cestovatelském magazínu Radia Wave.

Vivat praštěné nápady! Monika Klemšová se v padesáti zamilovala do paddleboardu

Taky se můžu sbalit a odplout do moře!

Sympatická paddleboardistka ke každé své expedici přistupuje, jako by měla být poslední. A i díky tomu si je dokáže naplno vychutnávat. „Jednou v práci mě naštvali, tak jsem si řekla, že se taky můžu sbalit a odplout do moře,“ říká o svých prvních zahraničních expedičních zážitcích s úsměvem. Vydala se po Nise do Odry a do moře málem doplula.

Na paddleboardu ze Stockholmu do Helsinek?!?

Pak ji zlákal evropský sever, o kterém mluví s láskou, a pádlování na moři i na sladké vodě. Největším švédským jezerem, a zároveň třetím evropským, je Vänern. Tam vyrazila poprvé. Stejně jako na západní i východní pobřeží Skandinávie, kam se vydala v následujících letech. Její zatím poslední expediční akcí je náročná přeplavba ze Stockholmu do Helsinek.

Jak se na paddleboard balí expediční výbava? Jak se s paddleboardem stopuje? A jaké to je na něm plout mezi tuleně? Poslechněte si kompletní nový díl cestovatelské Casablanky!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.