Tahiti voní jako školní jídelna. Havaj jako mokrá hlína. Vancouver jako borovice, tvrdí cestovatel Jakub Neuman

22. leden 2024

Jak si stopnout loď a zvládnout první oceánskou plavbu? „V Pacifiku bylo po týdnech plavby úplně nad moje chápání, jak je svět obrovský,“ vypráví Jakub Neuman své světoběžnické zážitky, o které se dál dělí jako travel kouč.

Jakub Neuman se živil jako zahradník na Novém Zélandu, odkud se pak při své první oceánské zkušenosti pět měsíců plavil přes Tahiti a Havaj do kanadského Vancouveru. Později z Evropy do Karibiku. Obě lodě si „stopnul.“ Některé online na specializovaných serverech jako Find a Crew, jiné osobně.

Snímky z plaveb Jakuba Neumanna

„Neměl jsem vůbec žádné jachtařské zkušenosti, ale načetl jsem si základní informace a vypravil jsem se do maríny, odkud lodě vyplouvají,“ vypráví svou novozélandskou zkušenost. „Začal jsem se tam poflakovat a bavit se s lidmi. A taky jsem všude vyvěsil inzeráty. V baru, kanceláři, ale i na záchody. Za pár dní se mi několik lodí ozvalo.“

V Pacifiku bylo nad moje chápání, jak je svět obrovský

Čtěte také

První týden měsíční plavby ze Zélandu do Francouzské Polynésie byl ale kvůli počasí drsný. „Když do vás narazí pětimetrová vlna, je to jako když vás trefí kamion. Všechno začne lítat,“ přibližuje první zkušenosti cestovatel. Celá plavba trvala 5 měsíců, z toho byly 3 měsíce čistého času na moři. „Týdny jsme nepotkali žádnou jinou loď a neviděli pevninu. Bylo úplně nad moje chápání, jak je svět obrovský.“ Dlouhá doba na moři mu pomohla utřídit si myšlenky a naučit se být sám. „Zajímavé je, že člověk pevninu ucítí třeba i o den dřív, než ji vidí. Tahiti voněla jako školní jídelna, protože tam pálili slupky z kokosu, Havaj voní jako mokrá hlína a Vancouver borovicovými lesy,“ říká Kuba.

Kouč, který radí lidem s cestováním

Snímky z plaveb Jakuba Neumana

Jakubův následný život v Austrálii přerušil covid, zrovna když se vydal na festival Tribal Gathering v Panamě. Do Austrálie se nakonec vrátil po více než dvou letech. Velký vliv na něj měl pobyt v Peru, kam se dostal po plavbě přes Atlantik a kde strávil 2 měsíce v džungli a měsíc v horách. Do džungle se vrací za místním šamanem. Svoje zkušenosti chce Jakub Neuman předávat jako travel kouč. „Pomáhám lidem překonat strach, nejistoty kolem cestováni a života v zahraničí. Ať už jde o praktické nebo emocionální aspekty,“ přibližuje v cestovatelském podcastu Radia Wave.

Poslechněte si celé vyprávění Kuby Neumana. O plavbách, cestách a předávání cestovatelských zkušeností v kompletním podcastu Casablanca. Víc se o Jakubovi dozvíte tady a tady

Casablanca

Casablanca živě!

26. ledna 2024 pak přijďte zažít Casablanku naživo. Od 19:00 pořádáme narozeninový večírek podcastu v Kasárnech Karlín. Vstup je zdarma a info najdete na Facebooku pořadu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.