Tropická Evropa plná sopečných kráterů. Martin Stiller vypráví o pestrobarevném Reunionu

14. leden 2024

Jak se šlape z úrovně moře až na třítisícové sopečné vrcholy? Jaká byla noc na nejvyšším bodě ostrova Reunion? Beskydský chatař a cestovatel Martin Stiller přešel francouzský tropický ostrov od severu k jihu po trase GR2.

„Reunion je geograficky rozhodně Afrika, leží kousek vedle Madagaskaru na východ od afrických břehů. Ale je součástí Francie,“ popisuje Martin Stiller, cestovatel, chatař na beskydské chatě Prašivá a pořadatel festivalu Cyklocestování.

Martin Stiller a Pavel Sladký

Tisíce schodů nahoru a dolů

„Trasa GR2 je pestrobarevný trek přes celý Reunion. Trek začíná v hlavním městě Saint Denis a pak šlapete rovnou nahoru. Trasa je to výživná. Velká převýšení, nahoru a dolů. Tisíce schodů, kořenových, hliněných i kamenných. Svou váhu člověk tahá vzhůru jednou nohou. Dřív jsem jezdil hodně na kole, teď se snažím víc chodit pěšky. V případě Reunionu je třeba se předem rozhodnout, jestli bude spát na chatách a chodit nalehko, nebo jestli půjde natěžko se stanem,“ popisuje Martin Stiller.

Přes tropický ráj směrem k pouštnímu jihu

„Jih ostrova je pouštní krajina s velkým kráterem. Nejkrásnější je vnitrozemí se spoustou džungle a výhledy v oblasti Mafate. Tam se také vydává většina turistů. Celou GR2, která trvá přejít kolem dvou týdnů, jde jen minimum lidí.“ Nejdramatičtější byla pro Martina Stillera noc na nejvyšším vrcholu ostrova za silné vichřice. „Drželi jsme v noci tyčky od stanu, aby nám nelehnul větrem, a měli jsme stan i oči plné prachu. Ale krizí bych to nenazval. To prostě k dobrodružstvím patří,“ vypráví.

Jaké jsou zážitky z přechodu tropického Reunionu? Jak se beskydskému chataři líbilo na chatách na francouzském africkém ostrově? Trumfne GR2 vyhlášený trail Tour de Mont Blanc, nebo ne? Poslechněte si vyprávění Martina Stillera v cestovatelském podcastu Radia Wave.

Casablanca

Casablanca živě!

26. ledna 2024 pak přijďte zažít Casablanku naživo. Od 19:00 pořádáme narozeninový večírek podcastu v Kasárnech Karlín. Vstup je zdarma a info najdete na Facebooku pořadu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka