V srdci Prahy vyroste novostavba. Nechceme to vyždímat na max, uklidňují architekti

9. květen 2024

Je to exkluzivní parcela – v historickém centru Prahy u Vltavy. Po téměř stu letech se tu má stavět bytový dům s veřejnou pasáží. Jak bude vysoký? A co tam bude pro veřejnost? Ptali jsme se architektů ze studia Peer.

Georgi Dimitrov, Daniel Struhařík a Natálie Hodková byli hosty podcastu Bourání

„Bude to bytový dům a měl by mít parter sloužící komerci a kulturnímu využití,“ říká Georgi Dimitrov ze studia Peer. Dům Revoluční 30 nebude stát na zemi, ale bude vynesený nad terén a dole budou obchody. A k čemu bude nový bytový dům sloužit lidem, kteří budou chodit kolem? „Lidé budou mít možnost užívat si pasáž, která bude jiná než obvykle, takový polokrytý a polootevřený prostor,“ říká Daniel Struhařík, další z architektů ze studia Peer.

Návrhů na toto místo byla už řada, tento vyšel z mezinárodní architektonické soutěže. Zvítězil v ní právě návrh studia Peer ve spolupráci s francouzským studiem Muoto. „Požadavek ze strany investora nebyl vyždímat to na max,“ říkají architekti v Bourání. Jak bude tedy dům vysoký? A co na to Klub Za starou Prahu?

Kromě domu Revoluční 30 jsme mluvili také o dalších projektech a soutěžích – například na centrum Zdravotnické záchranné služby nebo Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti. Dále jsme probrali výzkumné projekty - Georgi Dimitrov zkoumal kasína na hraničním přechodu Hatě a další hostka Natálie Hodková zase obřadní síně a místa, kde prožíváme smutek. A přišla řeč i na umělou inteligenci, která umí krásné vizualizace – i se západem slunce.

Jaké je navrhovat na parcelu, kde se ještě žádný projekt nepovedlo uskutečnit? Není trochu prokletá? Architekti ze studia Peer doufají, že jejich dům bude stát za čtyři roky. Nebo i dřív.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.