Vietnam vás vyškolí hned první den. I když nejste „čajoví psychopati“ jako já, říká Jakub Seif

3. červenec 2023

Jakub Seif obchoduje s čajem a jezdí za ním do Asie. Pátrá po nejlepších druzích a starých stromech například ve Vietnamu. Tam letos strávil pět týdnů a navštívil oblasti, kam turisti nejezdí.

Panorama čajových plantáží

„Cestování po Vietnamu není jednoduché. 300 km v autě může znamenat deset hodin cesty. A to i když polovina z toho byla po zpevněném povrchu. Dlouhé trasy jsou náročné i pro tělo,“ říká Jakub Seif, který se ocitl mimo nejzavedenější turistické trasy díky tomu, že mířil za čajovými továrnami a plantážemi. Jeden z dovezených vietnamských čajů rovnou ve studiu Radia Wave během rozhovoru připravil.

Čaj seznamuje s lidmi

Čaj seznamuje

V cestovatelském magazínu Radia Wave tento milovník čaje vypráví o místech, kde se jim dostalo chladného přijetí, například v Tủa Chùa při hranicích s Laosem v bývalém Zlatém trojúhelníku. Jako protiklad uvádí náhorní planiny kolem Mộc Châu v provincii Son La. „Mají tam milou atmosféru a skvělé místní jogurty. Na těch bych dokázal žít do konce života.“

Ruční kontrola sesbíraného čaje

Potvrzuje ale hlavně, že setkání s lidmi utváří celkový dojem z míst ze všeho nejvíc. Tam, kde se ho ujali nezištně a s radostí, se rychle cítil nejlépe. „Dostali jsme se na místa, kde rostou divoké čajovníky, což často ani místní nevědí. Rozdělali jsme si oheň a uvařili si čaj tradičním způsobem v bambusu. Nakoupili jsme si po cestě ovoce, žádný byznys jsme spolu neudělali a bylo nám to všem dopředu jasné, že to tak bude,“ líčí jedno z konkrétních setkání.

Poslechněte si celý rozhovor o Vietnamu, navštěvování jeho zapadlých částí a poznávání kultury skrze čaj, neagresivní nápoj, který umí seznamovat s lidmi. Casablanku, cestovatelský podcast Radia Wave, najdete také ve všech podcastových aplikacích.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.