Z krás Dolomit mi padá čelist v každém druhém údolí, říká cestovatelka Michaela Hrdá

13. listopad 2022

Krásnější hory než Dolomity jsem nepotkala, říká milovnice hor, cestování a dálkových tras Michaela Hrdá. Absolvovala dvě varianty trasy Alta Via a chystá se postupně zvládnout všech dvanáct.

Michaela vyrazila v covidovém roce 2020 poprvé na 120 kilometrů dlouhou trasu Alta Via 1, která je považovaná za jednu z nejkrásnějších v Evropě, například společně s Tour du Mont Blanc na pomezí Francie, Itálie a Švýcarska. „Z krás Dolomit mi padá čelist v každém druhém údolí,“ říká s tím, že právě Dolomity jsou pro ni nejkrásnější hory, ve kterých zatím byla. A Alta Via nejhezčí trasou Evropy.

Skvěle naplánovaná trasa

„Alta Via 1 je skvěle naplánovaná. Vyhýbá se asfaltu i přelidněným místům. 120 kilometrů zvládne takřka každý, kdo je trochu ve formě,“ tvrdí Michaela. Další varianty trasy jako Alta Via 4 obsahují výrazně náročnější ferratové úseky, na které je třeba s sebou mít vybavení.

„Já si balím batoh na 5,5 kila v základu, ale stejně je to po přidání jídla a vody těžké. Neřeším každý gram, ale každých deset už ano,“ říká o tom, jak přistupuje k ultralight balení. Alta Via by se dala zvládnout i s využíváním chat, což zatíží peněženku, ale ubere další váhu.

Americká otevřenost

V průběhu letoška byla Michaela ještě na John Muir Trailu ve Spojených státech a oceňuje americkou sdílnost a otevřenost, takže setkání s lidmi jsou pro ni naopak nejsilnější stránkou amerických putování. Každý večer si zapisuje flow list tří nejlepších zážitků z celého dne. V Dolomitech šlo hlavně o spojení s přírodou a krajinou, v Americe to byla právě setkání s lidmi.

Jaká je trasa Alta Via a jaké zážitky přinesly Dolomity Michaele Hrdé? Poslechněte si kompletní záznam cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave. A pokud nemáte Casablanky nikdy dost, rozhodně nepropásněte 26. listopadu natáčení tří živých epizod na festivalu Kolem světa!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka