Začíná nám sezona! Čeští lovci bouří milují meteorologii i adrenalin

19. duben 2022

Blesky, duhy, obří hradby mračen… Dva lovci bouří z Česka mluví o svých dobrodružstvích s fotografováním počasí v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave.

Zálibou lovců bouří je sledovat a fotografovat nejrůznější meteorologické jevy. Snem každého z nich je vidět na vlastní oči tornádo, jaké bývá například v americké Oklahomě. Ale i v domácích podmínkách je příležitostí dost.

Jiří Kouřil ze severočeských Hodkovic nad Mohelkou je někdejší spoluzakladatel zájmového sdružení Czech Thunderstorm Research Association a některé jeho snímky pocházejí například z Ještědu. Lukáš Gallo je z Českých Budějovic, fotografovat bouřky a další jevy začal nejintenzivněji po svém návratu z Nového Zélandu, když postupně profesionalizoval svůj přístup.

Bouře se blíží, s prvními kapkami deště je čas vypadnout

Výpravy oba plánují pomocí meteoradarů a s detailní znalostí různých míst, která poskytují dobrý výhled. Někdy je ale potřeba bouřku „nahánět“, tedy narychlo cestovat za jejím aktuálním vývojem. „Bouřky se nejčastěji fotografují zepředu anebo z boku,“ říká Jiří Kouřil. S příchodem prvních kapek deště je pak prý načase odejít. Jednak kvůli bezpečnosti, ale také kvůli tomu, že uprostřed deště nebo sněžení už není moc co fotografovat. „Někdy už má ale člověk opravdu nahnáno, to ne že ne!“

Poetické mráčky Kelvin Helmholtz i hrozivé hradby mammaty? Adrenalin jde nahoru

Jak přiznávají oba lovci bouří, velkou roli hraje adrenalin. Lukáš Gallo například vzbudil mezinárodní pozornost snímkem, na kterém blesk právě udeřil do hladiny rybníka Dehtář. „Celý den jsem jezdil a snažil se zachytit multicelární systém, který přicházel z Německa. Neměl jsem štěstí. Ale vydržel jsem a zamířil na místo, které jsem znal, a věděl jsem, že tam je dobrý výhled na rybník. Tam jsem viděl oslepující záblesk, ve vzduchu jsem ucítil smrad něčeho spáleného a v tu chvíli uhodil blesk do hladiny asi 300 až 400 metrů ode mě. Podíval jsem se na foťák, že se mi to podařilo zachytit. Okamžitě jsem začal jásat a řvát, protože mě to vždycky hrozně rozpumpuje, ten adrenalin. A hned pak jsem se sbalil, blesky lítaly nad mojí hlavou a už to nebylo bezpečné.“

Co lovce na bouřkách nejvíc přitahuje? Kdy se při fotografování bouří báli a jak se svým strachem a bezpečností pracují? Poslechněte si kompletní záznam pořadu. Další fotografie našich hostů si můžete prohlédnout na jejich sociálních sítích. Například na Instagramu Lukáše Gallo nebo na Facebooku Jiřího Kouřila.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.