Žánrové mutace do novinkové rotace vnáší Iglooghost a Kluci z garáže v čele s Toyotou Vangelisem

1. květen 2024

Zvuk rozbouřených moří obklopujících Britské ostrovy přináší elektronický producent Iglooghost, který vydává pilotní singl z nové desky. Kontrolovaný chaos prezentuje i naše oblíbená hudebnice Nilüfer Yanya. Texaské duo Hovvdy hlásí comeback po šesti letech a letošní reprezentantka Česka na Eurovizi, zpěvačka Aiko, vydává další singl. Na závěr tuzemští producenti Toyota Vangelis, BoLs/sLoB a Sxilence představují společný projekt Kluci z garáže. Hunger!

Nilüfer Yanya - Like I Say (I Runaway)
Credits: Nilüfer Yanya, Will Archer
Label: Ninja Tune
Album: Like I Say (I runaway) single

Britská hudebnice Nilufer Yanya se po dvou letech vrací s novým singlem. Jmenuje se Like I Say (I Runaway), velmi se inspiruje grungeovým zvukem první poloviny devadesátých let a Yanya v něm mluví o tom, jak pečlivě musí vážit svůj čas. Prý je cenný a je třeba s ním nakládat opatrně. Že při tom má na mysli především oblast partnerských vztahů naznačuje videoklip, na němž pracovala jako už tradičně se svou sestrou Molly Daniel. Symbolicky v něm utíká od oltáře a divokou přírodou si to ve svatebních šatech šine za ničím nespoutanou kreativní svobodou. Těšíme se, co v tomhle módu vymyslí pro své třetí album.

Kluci z garáže - Nechci slyšet nic
Credits: Václav Peloušek, Matěj Dvořák, Oliver Torr
Label: self-released
Album: Kluci z garáže

Po získání ceny Vinyla za album Výklopný světlomety se k vydávání hudby vrací elektronický písničkář Toyota Vangelis, který si jako posilu povolal producenty Sxilence a BoLs/sLoB, výsledkem je projekt Kluci z garáže. Trio pokračuje v tradici spoluprací, jež Toyota Vangelis organizuje nejen na pódiu, ale i mimo něj. S eponymním EP Kluků z garáže podle jejich slov „vzniká klubový boyband s nejaktuálnějším sound designem ohledávajícím žánrové mutace UK garage, reggaetonu, baile funku a anime soundtracků.“ Pilotní singl Nechci slyšet nic propojuje právě svět klubové hudby a éterického anime soundtracku. Toyota s BoLsem zde otevírají téma přehlcení a říkají, že občas člověk potřebuje být sám. O mix celého EP a producentskou supervizi se postaral Oliver Torr, o artwork pak lublaňská umělkyně Farah Sara Kurnik.

Hovvdy - Bad News
Credits: Andrew Sarlo, Charlie Martin, Will Taylor, Bennett Littlejohn
Label: Arts & Crafts Productions Inc.
Album: Hovvdy

Texaské duo Hovvdy vydalo na konci dubna své eponymní dvojalbum. Shromáždilo na něm všechny singly, které stihli vydat za poslední rok, highlightem desky je ale i jedna z dosud neznámých skladeb a aktuální singl Bad News. Je to první píseň po šesti letech, v níž zpívají oba členové Charlie Martin a Will Taylor – dva hlavní autoři písní Hovvdy. Duo existuje už deset let a novinka je jejich pátá deska, nicméně úspěchy slavili teprve s tou předchozí – to o nich obdivně mluvili třeba členky boygenius nebo písničkář Zach Bryan. „Bad News je chaotická píseň o bezhlavém chování a nepravděpodobných osobách, které se zjeví ve vašem životě a pak z něj zase zmizí,“ říká o novince Charlie Martin.

Aiko - Hunger ft. Teya
Credits: Alena Shirmanova-Kostebelova, Teodora Spiric, Thomas Thurner
Label: 420 Production
Album: Hunger single

Vítězka exportního projektu Radia Wave Czeching 2022 a letošní reprezentantka Česka v Eurovizi Aiko nezastavuje a vydává nový singl Hunger. Na něm spojila síly s další eurovizní tváří Teyou, která v loňském ročníku soutěže zastupovala Rakousko. „Drink the water on your plate / Almonds for a pretty face / Just like mama taught you babe / Do it for the male gaze,“ zpívají hudebnice v tanečním singlu, který kritizuje společenský tlak na ženy, jemuž mnohdy nejde nijak dostát. Ve velmi kontroverzním ročníku Eurovize se má Aiko objevit v druhém semifinále 9. května. Samozřejmě pokud se nerozhodne souhlasit s nedávno otevřenou výzvou k odstoupení, která by podpořila nesouhlas aktivistů s přijetím izraelské kandidátky. S podobnými výzvami letos byla konfrontována většina soutěžících. Jak to dopadne, zjistíme brzy, zatím si poslechněte tuto novinku.

Iglooghost - New Species
Credits: Seamus Rawles Malliagh
Label: LUCKYME
Album: Tidal Memory Exo

Seamus Rawles Malliagh aka producent Iglooghost vydává 5. května nové album Tidal Memory Exo, postará se o něj label Lucky Me. Natáčel ho údajně ve squatu v jednom anglickém přímořském městě, které bouře na několik měsíců oddělila od zbytku světa a zároveň zaplavila odpadky, jež sem moře přineslo. „Jsou to písně o oceánském odpadu, ilegálních teletextových vysílačích a prehistorických andělských trilobitech, kteří vykukují z kanálu,“ popisuje Iglooghost svoji novou desku. Vzhledem k tomu, že jeho hudba obvykle zní právě jako sbírka zvukových odpadků, si možná trochu vymýšlí, ale nikdo mu to asi nebude zazlívat. Pilotní singl z desky nazvaný New Species nečekaně obsahuje i jeho rap, beat je ale tradičně abstraktně rozbitý. „Chtěl jsem natočit píseň, která by zněla jako když do sebe naráží mořské bytosti a dělá to pronikavý vrzající zvuk,“ říká k tracku Iglooghost.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.