„Pravdu jsem našel v islámu,“ říká islámský duchovní Kristián Dembický

6. květen 2024

Proč se někdo v Česku rozhodne konvertovat k islámu? Jednu z možných odpovědí v Hergot!u nabízí Kristián Dembický, dnes již islámský duchovní a člen súfijského řádu šádhilíja.

Svou konverzi k sunnitskému islámu líčí Kristián Dembický jako dlouhý a komplikovaný příběh. Po bouřlivé pubertě a studiu na umělecké škole se tehdy začínající nadějný herec rozhodl najít smysl života. Seznamoval se s různými náboženskými směry. Četl hinduistické, buddhistické, konfuciánské, křesťanské nebo judaistické texty.

U islámu Kristián zakotvil proto, že dle jeho slov teprve jeho nauka v něm byla s to uspokojit touhu po přesvědčivém vysvětlení. „Hledal jsem pravdu, hledal jsem něco, co mi bude dávat komplexně smysl a vysvětlí všechno,“ říká zpětně o svém hledání.

Co pro Kristiána znamená islám? Jak mu změnil život? Co na jeho konverzi říkali příbuzní a přátele? Jak se podle Kristiána islám staví k rozvodu? Jak k menstruaci? A jak se stal členem súfijského řádu?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.