Od Haagu až po Budapešť: Label Dalmata Daniel spojuje evropský underground

13. červen 2019

Dalmata Daniel je label, který vznikl v Budapešti v roce 2016. Založili ho 3 kamarádi a za tři roky své existence se etabloval nejen na domácí, ale také na evropské undergroundové scéně. Kromě podporování místních producentů, kteří přesáhli hranice lokální scény, jako např. Új Bála nebo Norwell, vydává Dalmata Daniel také zajímavá zahraniční jména, jako třeba venezuelského Cardopushera nebo holandského Betonkusta (s holandskou scénou má label úzké spojení už od začátku).

Scroll down for English version.

„S Dalmata Daniel jsme chtěli podporovat místní scénu a zároveň ji propojit s tou mezinárodní. Vznikla série split releasů. Ta první je od nadějného producenta amsterdamské scény Betonkusta, kterého jsme třeba dali do kupy s maďarským producentem Új Bála, který má unikátní zvuk míchající rytmické, taneční věci s různými šílenými zvuky,“ říká hybná síla labelu Max Sinclair.

Label se orientoval hlavně na vydávání na fyzických nosičích, konkrétně na vinylu. Nedávno ale nastartoval digitální sérii. „Je mnohem jednodušší vydávat hudbu pouze digitálně, protože nemusíte tolik investovat. Vydávání na vinylech je přeceňované a trh je čím dál tím menší, protože většina DJů hraje pouze digitální tracky z USB klíčů. Je těžké prodávat cokoliv jiného. A nezáleží na tom, jestli se jedná o slavného umělce nebo někoho úplně neznámého.“

Dalmata Daniel was founded in Budapest by three friends in 2016. Within three years of its existence, it has established itself not only on the local, but also European underground scene. Their reach has transgressed the borders of Hungary – with producers such as Norwell, J Mono or Új Bála – with tight connections to the Dutch club scene (DJ Overdose being among one of their first fans).

“With Dalmata Daniel, we also wanted to support and help the local scene. But at the same time, help them connect to the international, European scene as well. We've also started a split series. The first one is by Betonkust, a rising producer from Amsterdam whom we connected to the Hungarian producer Új Bála who has a unique sound,” says the label's driving force, Max Sinclair. The label has focused mainly on releasing music on physical formats: vinyl, in particular. Recently, they've started a digital series. “Releasing on vinyl is somehow overrated and the market is getting smaller and smaller because most of the DJ's just play digital files from USB sticks on CDJ's. It's really hard to sell anything else. And it doesn't even matter whether you're releasing a really famous artist or an unknown one.”

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.